Esența tulburărilor de panică este anxietatea în convulsii, adică reapariția unui atac de panică în situații în care nu există nici un pericol obiectiv pentru nimic. Simptomele definitorii variază de la individ la individ, apărând într-o combinație diversă de simptome.
Cele mai frecvente simptome sunt:
bătăi de inimă mai rapide
dureri în piept
senzație de sufocare,
senzație de găluște în gât
amețeală
transpirație
tremur
amorțeală în diferite părți ale corpului
sentimentul de a pierde realitatea
frica de moarte
frica de a nu pierde controlul
frica de nebunie
Deși nu există un pericol obiectiv, o persoană cu tulburare de panică prezintă un pericol subiectiv. Anumite simptome, cum ar fi îndepărtarea de autostradă, au crescut ritmul cardiac în timp ce urcați scările etc. la interpretarea dezastrelor, produce simptome corporale în funcție de urgență. Acestea sunt atacuri de panică. Atacurile de panică durează de obicei doar câteva minute, dar frecvența lor variază de la individ la individ. Pentru a face un diagnostic de tulburare de panică, trebuie să apară o serie de atacuri de panică într-o lună. Nivelurile de anxietate sunt relativ scăzute între două atacuri de panică, cu toate acestea, un atac de panică este adesea urmat de o frică constantă de apariția următoarei crize, motiv pentru care pacienții cu panică încearcă să evite situațiile în care au avut loc convulsii.
În cazuri severe, acest lucru duce chiar la faptul ca pacientul să nu părăsească locuința sau doar să călătorească cu o escortă. Mai des, vehiculele de transport în comun, centrele comerciale și mulțimile sunt evitate în general. Impactul acestora asupra vieții de zi cu zi, este o problemă serioasă pentru o persoană cu tulburări de panică, deoarece împiedică viața de zi cu zi, transportul, cumpărăturile, deplasarea la muncă. Tulburarea de panică este combinată și cu alte tulburări de anxietate. Dacă nivelul de anxietate este, de asemenea ridicat în rândul atacurilor de panică, este asociat cu anxietatea generalizată. Atacurile de panică pot apărea și ca un simptom însoțitor al depresiei sau fobiilor.
Dr. Kiss Monica – Psihiatru șef, Consultație de specialitate