În glanda tiroidă se pot dezvolta noduli, care pot fi:
– cu conținut lichidian (chiste) sau
– constituiți din celule tiroidiene cu caracter benign (noduli benigni) sau malign (cancer).
Ultrasonografia (ecografia) tiroidiană vizualizează modificările dimensionale și structurale ale tiroidei, se efectuază ușor, nu prezintă risc de radiații, astfel poate fi utilizat și la copii și femei gravide. Poate depista noduli tiroidieni în 20-30% din populație, din care 2-4% sunt procese maligne (cancere).
Utilitatea puncției tiroidiene cu ac subțire
Uneori ecografia tiroidiană este incapabilă de a determina caracterul benign sau malign al nodulilor, sau nodulii par benigni ecografic, dar au dimensiuni mari. În aceste situații se recomandă puncție tiroidiană cu ac subțire sub ghidaj ecografic, deoarece prin această tehnică putem distinge cu o precizie de 90-95% nodulul malign de cel benign, făcând posibilă evitarea unor intervenții chirurgicale inutile.
Nodulul tiroidian va fi localizat cu ajutorul ecografului, și va fi puncționat sub control ecografic cu un ac de injectie subțire, cu calibrul de 0,5 mm.
Contraindicații, complicații
Acestea sunt foarte puține:
– nu se va face puncție la pacientul necooperant,
– sub tratament anticoagulant există un risc puțin mai crescut de hemoragie sau de formare de hematoame. În acest caz se recomandă sistarea medicamentului anticoagulant cu câteva zile înaintea investigației, cu acordul medicului cardiolog.
Este important de subliniat: studiile științifice efectuate pe număr mare de pacienți au demonstrat, că în urma puncției-biopsiei nodulului celulele tiroidiene nu se răspândesc în organism, și acul de puncție nu transformă nodulii tiroidieni în proces canceros.