Măsurarea febrei
Temperatura medie a corpului copiilor, măsurată la subsuori, este de aproximativ 36,4°C. Între 37 și 38°C se numește febră, iar peste 38°C se numește febră.
Folosiți un termometru digital pentru a măsura febra. Termometrele pentru frunte nu sunt precise, ele măsoară doar temperatura pielii. Termometrele cu mercur au fost precise, dar au fost eliminate treptat din cauza riscului de otrăvire cu mercur. Utilizarea corectă a termometrelor cu infraroșu pentru ureche necesită învățarea tehnicii corecte și pot da citiri înșelătoare în cazul infecțiilor urechii sau al ceară de ureche acumulată și nu sunt recomandate părinților.
Măsurați febra în ureche. Puteți lua temperatura rectală între o lună și 3 ani, dar scădeți 0,5°C din citire.
Care sunt cauzele febrei?
La copiii cu vârsta sub 5 ani, febra este cel mai adesea cauzată de boli virale respiratorii sau respiratorii (de exemplu, răceli). În cazul în care febra este prezentă doar de o zi sau două, un examen medical nu este de obicei suficient pentru a identifica cauza. În această perioadă, este mai bine să se verifice dacă există semne de risc de boală gravă:
câinele este protuberant, spatele capului este înnodat (nu-și poate apleca capul înainte), este deranjat de lumină, are spasme de contracție,
este slab, somnoros, nu răspunde la stimuli externi,
febră care durează mai mult de 5 zile
pielea palidă, albăstruie sau cenușie,
erupții cutanate sau pete pe piele care nu se estompează la presiune,
respirație (chiar și în absența febrei) dificilă, rapidă sau zgomotoasă, sufocantă,
plâns slab sau continuu,
absența urinei, imposibilitatea de a bea,
orice umflătură nou formată mai mare de 2 cm.
Dacă oricare dintre aceste simptome este prezent, trebuie să solicitați imediat asistență medicală și probabil spitalizare, chemați o ambulanță!
Toți sugarii cu vârsta sub 3 luni cu febră (>38°C) trebuie examinați și tratați în spital. Febra de peste 39°C între 3 și 6 luni necesită, de asemenea, internare în spital.
Un copil cu febră poate fi îngrijit la domiciliu dacă:
nu are comorbidități (practic sănătos), ȘI
nu există semne de boală gravă, ȘI
febra durează mai puțin de 3 zile.
În cazul în care copilul este vesel și nu are plângeri între vârfurile de febră, acesta este, de asemenea, un indiciu că poate fi îngrijit la domiciliu.
Peste vârsta de 6 luni, înălțimea febrei nu are legătură cu gravitatea bolii. Astfel, o febră de peste 40°C nu înseamnă neapărat o boală gravă.
Atunci când un copil are febră, pot fi prezente următoarele simptome însoțitoare:
frisoane (precedând vârful de febră cu 10-15 minute, neindicând o boală gravă),
bătăi mai rapide ale inimii (nu indică o boală de inimă),
senzație generală de boală, slăbiciune, apatie,
pierderea poftei de mâncare (nu vă forțați să mâncați, ci să beți),
lipsă de concentrare,
sensibilitate crescută la durere,
dureri abdominale, dureri de cap, dureri de membre.
Dacă aceste simptome dispar după ameliorarea febrei, puteți fi sigur că sunt efecte secundare inofensive.
Îngrijirea unui copil cu febră
Se recomandă repaus la pat, dar nu cu orice preț. Îmbrăcămintea și pătura copilului trebuie să fie ușoare și să nu împiedice disiparea căldurii. Aerisiți frecvent camera, de preferință la numai 18°C. Dacă starea vă permite, puteți ieși în aer liber, dar evitați activitățile intense și socializarea pentru a nu contracta boala.
Copiii cu febră se pot deshidrata cu ușurință, iar acest lucru poate fi prevenit prin consumul de multe lichide. Ei pot bea ceai de fructe rece, limonadă, suc de fructe diluat și pot mânca supă. Nu interzicem îndulcirea ceaiului, dacă îl acceptați pur și simplu.
Mâncați alimente ușor de digerat (produse de patiserie, biscuiți, bureți, cartofi, orez, paste fierte, fructe), des și în cantități mici. Oferiți alimente bogate în proteine (carne de pasăre, ouă, brânză, brânză de vaci). Evitați alimentele grase, nedigerabile.
Tratament
Febra este un simptom, nu o boală. Tratarea febrei nu este un tratament, ci doar îl face pe copil să se simtă mai bine. Unui copil sănătos nu trebuie să i se administreze antipiretice, chiar dacă febra este mare. Dacă un copil cu febră doarme, nu-l treziți pentru a-i administra medicamente. Mulți oameni se tem de convulsiile febrile. Experții sunt de acord că convulsiile febrile nu pot fi prevenite prin administrarea de antipiretice.
Trebuie evitate compresele reci cu apă, dar o baie caldă și răcoroasă poate fi o opțiune. Aveți grijă să evitați cu orice preț să tremurați. Compresele cu apă rece la extremități nu sunt necesare și nu experimentați cu usturoi, cartofi sau alte practici.
Dacă copilul nu se simte bine, se plânge de dureri sau este vizibil bolnav și are febră, asigurați-vă că îi dați antipiretice, indiferent de citirea termometrului.
Folosiți doar un singur tip de antipiretic la un moment dat! Luați în considerare alternarea între două medicamente (nu mai mult de la fiecare patru ore) doar dacă febra revine înainte de a se administra următoarea doză.
Paracetamolul sau ibuprofenul sunt antipireticele recomandate. Dacă este necesar, puteți utiliza și un antifebril care conține metamizol. Avantajul siropului este că poate fi administrat cu precizie și absorbția sa este previzibilă. Se recomandă un supozitor rectal dacă copilul refuză siropul. Dozarea trebuie să se facă o
Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)