Kinetoterapia este una dintre cele mai cunoscute metode pentru tratamentul conservator al problemelor musculo-scheletice. Ajută la refacerea mobilității, la prevenirea rănilor musculo-scheletice, la reabilitarea după operații și la prevenirea agravării multor probleme musculo-scheletice. Poate avea un efect benefic asupra calității vieții prin reducerea durerii.
Când se recomandă kinetoterapia?
Kinetoterapia este recomandată în multe domenii, fie ele ortopedice, traumatologice, probleme neurologice:
- Recomandată pentru dureri de gât, umăr, spate sau talie.
- Pentru persoanele care fac puțină mișcare, când apar dureri ale cefei, spatelui, persoanele cu postură slabă și lipsă de rezistență.
- Pentru îmbunătățirea posturii prevenind consecințele dureroase ale unei posturi necorespunzătoare, cum ar fi încordarea mușchilor.
- Pentru reducerea durerii și prevenirea fracturilor în cazul osteoporozei.
- Pentru prevenirea uzurii cartilajelor articulare (artroză) cu degenerare articulară treptată, vătămare și durere semnificativă, încetinirea proceselor degenerative.
- Kinetoterapia poate fi folosită și în reabilitare, în urma unor leziuni sau intervenții chirurgicale musculo-scheletice pentru a accelera recuperarea și reabiltarea. În astfel de cazuri opinia unui specialist este importantă.
Ce se întâmplă în timpul unei ședințe de kinetoterapie?
Primul pas în kinetoterapie este o evaluare a stării de sănătate.
Pentru a crea un plan terapeutic personalizat, mai întâi este necesară o evaluare a sănătății. Scopul este de a cunoaște cât mai bine posibilele probleme și simptome curente de kinetoterapie. Cartografiem istoricul medical și, de asemenea, ne întrebăm cât de multă mișcare vă caracterizează viața de zi cu zi acum.
De asemenea, evaluăm starea dvs. de sănătate printr-o examinare manuală pentru a afla care sunt articulațiile dvs. problematice, gama de mișcare a mușchilor dvs., cât de limitată este mișcarea dvs., ce vă caracterizează postura, unde radiază durerea.
Este important de știut că, deși kinetoterapia este o opțiune extrem de multilaterală, aceasta poate ajuta în primul rând la rezolvareaproblemelor care pot fi influențate de instrumentele de terapie de mișcare.
Urmează kinetoterapia personalizată.
Unele dintre exercițiile de kinetoterapie vizate, necesită o participare activă, adică mișcarea activă trebuie efectuată după instrucțiunile kinetoterapeutului. În timpul altorexerciții puteți rămâne pasivi, kinetoterapeutul dvs. vă va ajuta. În toate cazurile, veți primi un sprijin maxim pentru execuția corectă, de aceea kinetoterapia poate fi eficientă. Natura, numărul de repetări și gradul de dificultate al exercițiilor depind în totalitate de problemele locomotorii existente.
Sfaturi despre stilul de viață și monitorizare.
Vă oferim sfaturi despre stilul de viață, probleme, fie despre cum să stăm în fața calculatorului în poziție corectă, ridicarea corectă a greutăților, culcarea și așa mai departe. Urmărim în permanență îmbunătățirea stării Dvs. și, dacă este necesar, putem adapta planul personalizat de kinetoterapie.
Bálint Emília Gabriella – kinetoterapeut