dr. Nagy-Szentpáli Dalma medic specialist psihiatru
Depresia este considerată o boală a societății moderne, care, mai ales în zilele noastre prezintă o tendință de creștere, ca urmare a condițiilor de viață ce se află în continuă schimbare, a nivelului de stres ridicat, a stimulilor negativi externi și a fluxului continuu de informații cu care suntem asaltați.
Dar ce este, mai exact, depresia?
Depresia este o boală care aparține tulburărilor de dispoziție, dar nu este asociată doar cu modificări ale dispoziției, ci afectează și funcții emoționale, cognitive, motivaționale și comportamentale. Pot să apară, de asemenea, și diverse manifestări somatice.
Majoritatea oamenilor confundă foarte des tristețea cu depresia. Trebuie, însă, să luăm în calcul faptul că fiecare om este trist din când în când. Ca urmare a grijilor și a pierderilor cu care ne confruntăm zi de zi apare așa-numita „tristețe naturală”, care se remite în câteva zile sau cel mult în câteva săptămâni. Depresia este mult mai mult decât atât, deoarece tristețea este doar unul dintre simptomele sale caracteristice. Pentru a stabili un diagnostic este necesară apariția simultană a mai multor simptome timp de cel puțin 2 săptămâni.
Cele mai frecvente semne și simptome ale depresiei sunt:
- tristețe permanentă, anxietate sau dispoziție depresivă;
- scăderea interesului pentru activități considerate anterior interesante sau plăcute, inclusiv actul sexual;
- senzație neobișnuită de oboseală, nivel de energie redus, senzație de încetinire;
- scăderea poftei de mâncare (cu scădere în greutate) sau creșterea poftei de mâncare (cu creștere în greutate);
- tulburări de somn și insomnie, treziri matinale sau somnolență;
- exprimarea emoțională redusă (îngustare emoțională);
- sentimente de deznădejde, pesimism, vinovăție, inutilitate sau neputință
- retragere și izolare socială;
- dificultăţi de concentrare, memorie sau luare a deciziilor
- neliniște sau iritabilitate neobișnuită;
- ideație autolitică, tentativa de sinucidere sau autovătămarea
- acuze somatice, cum ar fi dureri de cap, tulburări de digestie sau dureri cronice care nu răspund la tratamentele obișnuite.
Dacă chiar și unul dintre aceste simptome persistă, este indicat să consultați un medic psihiatru, deoarece diagnosticul în timp util și terapia adecvată pot împiedica dezvoltarea unor simptome mai grave, iar recuperarea va avea loc mai devreme. Cea mai severă complicație a depresiei este sinuciderea, dar se pot asocia și tulburări ale consumul de alcool, droguri și abuzul de diferite somnifere și sedative.
Terapia medicamentoasă, psihoterapia și o combinație a celor două sunt utilizate în tratamentul depresiei. Tratamentul medicamentos constă în medicație antidepresivă, despre care este important să știm că atinge efectul terapeutic după o săptămână sau două de administrare. Din acest motiv, pot fi folosite pe o perioadă scurtă, ca tratament ajuvant, somnifere și anxiolitice, a căror reducere treptată este recomandată.
Există multe concepții greșite în rândul pacienților și a populației generale, anume faptul că depresia nu este o boală, ci doar o slăbiciune a caracterului sau a voinței sau că depresia nu se poate vindeca cu medicamente, antidepresivele otrăvesc creierul etc.
Aceste concepții greșite duc adesea la stigmatizare, ceea ce poate avea un impact negativ major asupra stimei de sine a unui individ. Persoanele care suferă de tulburări din sfera psihiatrică pot contribui la eliminarea stigmatizării: este important să-și recunoască simptomele, să consulte un medic la timp și să-și schimbe comportamentul de autostigmatizare. Este indicat pentru aceștia să învețe să nu se identifice cu boala, deoarece ei nu sunt „doar boala lor”. Tocmai din acest motiv este foarte important să încercăm să înlăturăm aceste concepții greșite, să înțelegem și să acceptăm simptomele și comportamentele asociate tulburărilor mintale.
Servicii conexe: https://clinicavitality.ro/servicii/psihiatrie/?lang=ro