Ce trebuie să știți despre medicina muncii?
Medicina muncii este un domeniu independent care aparține sectoarelor preventive și studiază relația dintre individ și comunitate, cu factorii de mediu, de lucru care pot afecta negativ sănătatea unei persoane.
Pentru a atinge aceste obiective, studiază bolile profesionale (diagnostic, patogeneză, tratament, profilaxie) și boli non-profesionale (în majoritate boli cronice), al căror curs este agravat de factori de mediu necorespunzători.
Aceasta dezvoltă criterii care vizează menținerea și consolidarea sănătății unei persoane, la locul de muncă și supraveghează adaptarea unei persoane la munca ei și adaptarea muncii la abilitățile fizice și mentale ale individului.
Este responsabilitatea angajatorului de a-și trimite angajații pentru inspecția periodică anuală obligatorie, oferind în același timp echipamentele corespunzătoare. Dacă un angajat se îmbolnăvește din cauza condițiilor sale de muncă, angajatorul este obligat să-l transfere la o sarcină diferită s-au chiar deosebită, la recomandarea medicului ocupațional.
Este esențial să solicitați examinări periodice, la care pe lângă o examinare amănunțită a pacientului, informăm atât angajatul, cât și angajatorul ce echipament este obligatoriu să poarte pe locul de muncă și la ce să acorde o atenție specială. Deși utilizarea corectă a echipamentului de protecție protejează împotriva multor schimbări patologice, din păcate nu toți lucrătorii îl folosesc. Din această cauză, rareori vedem un lucrător în construcții care lucrează ca un tâmplar folosind căști sau purtând o mască. Consider că nefolosirea echipamentelor prescrise este un lucru periculos.
Sunt multe de făcut, întrucât le inspectăm cel puțin o dată pe an, iar în sectorul alimentar la fiecare șase luni. După medicii de familie, urmărim curba de sănătate a pacienților noștri, cel mai activ. Este foarte încurajator că apelează la un medic specialist la avertizarea noastră și că iau în serios sugestiile noastre. De asemenea, nu este neobișnuit să observăm primele semne ale bolii la un individ, adică funcționăm ca un fel de „filtru”.
În timp ce mulți oameni consideră că doar ne uităm la pacient, semnăm dosarul său, iar el poate continua, nu este așa. Nu numai că îi examinăm la fel de meticulos ca și cum ar fi vizitat vreun alt specialist, dar dacă detectăm vreo anomalie, o transmitem specialistului, de unde îi așteptăm înapoi reexaminând rezultatul. Vom emite un certificat de aptitudine pentru acest post numai dacă toate rezultatele dvs. sunt în regulă.
Daunele potențiale variază în funcție de locul de muncă. De exemplu, praful și zgomotul sunt frecvente în atelierele de tâmplărie, de aceea este important să folosiți căști și o mască de protecție, însă este obligatoriu ca aceștia să se prezinte la un examen medical anual. În cazul croitorilor, aburul degajat în timpul călcatului poate provoca leziuni pulmonare, astfel încât aceștia au nevoie de o spirometrie – un test de funcție respiratorie în ambulatoriu – care poate detecta astmul sau alte boli respiratorii. Dacă valorile sunt patologice, pacientul este trimis la un medic pulmonolog. De asemenea, se caracterizează prin scăderea acuității vizuale, deoarece pe termen lung lucrul în fața unei mașini de cusut dăunează sistemului vizual. Nu în ultimul rând, deformarea coloanei vertebrale este frecventă, în poziție șezândă timp de 8-10 ore pe zi. De asemenea, profesiile periculoase includ coafura, unde se folosesc vopsele de păr și diferite produse de îngrijire a părului, astfel încât coaforii sunt examinați o dată pe an, se prelevează probe de sânge și chiar se efectuează teste HIV la fiecare doi-trei ani. Procedăm la fel pentru manichiuriști, unde acetona inhalată poate fi periculoasă și poate provoca daune pe termen lung.
Dr. Bálint Kinga Szász – medic ocupațional